
Jak zwiększyć moc i profil sensoryczny kawy z przelewu? Fizycy opisali prosty sposób
9 kwietnia 2025, 07:43Kawa to jeden z ulubionych napojów ludzkości. Możemy wybierać wśród olbrzymiej liczby naturalnych smaków – nie mówimy tutaj o dostępnych w sklepach syntetycznie aromatyzowanych ziarnach – i parzyć ją na najróżniejsze sposoby. Bardzo popularne są metody przelewowe: drip, aeropres i chemex. Każda z nich może zapewnić niepowtarzalne wrażenia smakowe. Czy jest jednak sposób, by – nie zmieniając ilości kawy w przelewie – zwiększyć jej moc i uwypuklić profil sensoryczny? Otóż jest. I został on opisany na łamach pisma Physics of Fluids wydawanego przez Amerykański Instytut Fizyki (AIP).

Zmienił się rozkład tornad
18 sierpnia 2016, 14:22Centrum aktywności tornad na terenie Stanów Zjednoczonych przesunęło się w ciągu ostatnich dziesięcioleci. Naukowcy z Purdue University, którzy zauważyli to zjawisko, nie wykluczają, że ma ono związek ze zmianami klimatycznymi. To całkowicie zmienia coroczną aktywność tornad w USA - stwierdza profesor Ernest Agee.

Modyfikacja komórek gleju nową metodą leczenia parkinsona?
12 kwietnia 2017, 11:49Manipulując ekspresją genów w komórkach glejowych (astrocytach), naukowcy z Karolinska Institutet byli w stanie uzyskać nowe produkujące dopaminę neurony (neurony dopaminergiczne). Reprogramując komórki, Szwedzi usuwali np. u myszy ruchowe objawy choroby Parkinsona.

Narasta problem „koszmarnych bakterii”
4 kwietnia 2018, 09:33Ostatnio świat obiegła wiadomość o pierwszym przypadku lekoopornej rzeżączki. Jednak problem antybiotykooporności nie jest nowy, a eksperci ostrzegają przed nim od lat.